Welkom op de site van Erwin en Sarah!

Bangkok en relaxen op Koh Tao

Bangkok

Wat een overgang, van het toch wel primitieve en veel armere Nepal stonden we dan ineens in de drukke en moderne hoofdstad van Thailand, Bangkok. De vlucht met, het slecht aangeschreven Nepal Airlines, ging boven verwachting goed! Geen overboekingen, gewoon op tijd weg en zelfs iets voor schema geland.

Naast het modernere imago van Bangkok hebben wij het ook als erg vieze stad ervaren, overal (dikke grijze) ratten en kakkerlakken en het stinkt er ook. Desalniettemin hebben wij ons goed vermaakt. Verschillende massages (Thaise, voet, en vis!) ondergaan, tempels bezocht, naar markten geweest en rond gehangen in de shopping centers MET airco. Met name de Weekend Market was erg gaaf! Duidende krampjes erg dicht op elkaar, met zoveel spullen, niet normaal!

Het was na Tibet en Nepal toch ook wel wennen aan de mensen in Thailand. Aan de ene kant erg vriendelijk en behulpzaam, maar door het ver ontwikkelde tourisme zijn ze wat gehaaider en moet je meer op je hoede zijn. Zo laten tuk-tuks je voor 40 cent heel Bangkok zien, maar moet je wel langs wat verkoopplekken, waar ze je voor veel geld van alles aansmeren. Ook zijn de officiele en gecertificeerde reisbureaus niet erg behulpzaam als je niet een super-combi-ticket met bus, boot en resort boekt...

We zijn 4 nachten in Bangkok gebleven en met bus en boot (zelf geboekt) verder gereisd naar Koh Tao.

Koh Tao

Witte stranden, palmbomen, helderblauw zeewater en hutjes op het strand --> Koh Tao voldeed aan de verwachtingen!
Dit is de reden waarom ons nieuwe verhaal wat langer op zich heeft laten wachten. Gewoon een week helemaal relaxed op het eiland gebleven. Uiteraard niet alleen op het strand gelegen. Lekker snorkelen, rond scooteren, vaak en lekker gegeten en ook nog onze PADI (duikdiploma) gehaald!

Zoals je op de foto's kunt zien is het echt prachtig op het eiland. We hadden ook mazzel met het weer omdat het eigenlijk regentijd is, maar wij hebben geen druppel gevoeld.

Het duiken vonden we echt helemaal geweldig. 4 duiken gedaan, met als resultaat dat we Nemo gevonden hebben, en bijna een haai hebben gezien (onze instructeur heeft hem aangewezen, maar wij hebben hem gemist... al was hij 4 meter). Nu we ons PADI hebben gaan we zeker nog in Vietnam en/of Cambodja duiken.

Greg, onze duikinstructeur, was erg 'Wicked'. 'No worries' was zo'n beetje zijn meest gebruikte uitdrukking en stond ook voor zijn leven en het leven op het eiland. Het tempo is even wennen (want dat is er niet), maar toen we eenmaal in relax-stand stonden zijn we echt lekker bijgekomen.

Op de gok met nachtboot naar het vaste land vertrokken. Rijen matrasjes op de houten vloer, wel wat ventilatoren maar verder gewoon een raam open zetten op zee. Niet echt comfortabel, maar goed een overnachting bespaard, toch wat uurtjes kunnen slapen en een ervaring rijker.
Op het vaste land (Surat Thani) opgewacht door een minibus, waar ons volgende avontuur verder gaat...

Klik hier voor de overige foto's.

Pokhara en onze 1%

Ons bezoek in Pokhara stond in het teken van onze symbolische 1e procent bijdrage aan armoede in de wereld. In Nederland zijn wij via de website van de 1% Club in contact gekomen met Rene Voss, oprichter van stichting Maya. Rene doet zowel vanuit Nederland, maar ook veel vanuit Nepal, ontwikkelingswerk in de Pokhara Vallei. (zie www.stichting-maya.nl).

We hadden hem benaderd met de vraag of wij iets konden betekenen voor 1 of 2 dagen en of wij mogelijk een project zouden kunnen bezoeken. Rene was meteen enthousiast en vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten in Pokhara klikte het. Naast Rene hebben we hier ook Marijke ontmoet. Marijke is vrijwilligster op een klein schooltje in de Pokhara vallei, maar omdat de oogst van de rijst door de late regenval nu pas aan de gang is (en kinderen hierbij helpen) is de school een tijdje gesloten en kon Marijke dus nog niet aan de slag (maar wel met ons mee).

De stichting ondersteund onder andere een schooltje bij de bouw van een apart gebouw voor de kleuters. Het betonnen raamwerk was nu bijna af en wij konden alvast helpen met het schilderen van een lokaal. Eerst natuulijk verf en kwasten halen, wat al een belevenis op zich was. Nee we hadden geen Gamma ofzo verwacht, maar dat het een halve dag zou duren is ook wel een ander uiterste. Met overvolle lokale busjes heen en weer, uiteindelijk aangekomen in het dorpje waar we dus lekker geschilderd hebben.

De tweede dag ook geschilderd, maar aan het einde van de dag kwam de laatste bus te vroeg en hebben we dus geen eindresultaat-foto, kunnen maken... Maar geloof ons --> Het was mooi!

De laatste dag in Pokhara zijn we met Rene en Marijke naar het dorpje gereisd waar Rene een tijd heeft gewoond. Nu verblijft hij daar als hij in Nepal is en de lopende projecten bezoekt. Na een lange busreis en een wandeling bergafwaards kwamen we aan in het primitieve dorpje.
Echt heel mooi om te zien en te ervaren hoe mensen hier leven! Je loopt wel vaker langs een vergelijkbaar dorpje of je rijdt er voorbij, maar er echt zijn, in combinatie met de ervaringsverhalen van Rene, was erg bijzonder. Rene, nogmaals bedankt!

Ons vertrek uit Pokhara en de reis naar Kathmandu (waar we het vliegtuig moesten halen naar Bangkok) hebben we gecombineerd met een 2 daagse rafttrip. De rivier was iets minder heftig dan we hadden verwacht, maar we hebben ons uiteraard prima vermaakt!

Erg leuk was de overnachting in een tentje op een strandje, het kampvuur en de verse maaltijden die ter plaatse door de begeleiders werd klaargemaakt.

Laatste avond in Nepal (Kathmandu) kwamen we toevallig Marja en Jayk weer tegen. Nog wat gedronken om de dag erna vroeg naar het vliegveld te gaan.
Inmiddels aangekomen in het drukke, benauwde en veel modernere Bangkok, waar we in het volgende verhaal meer over zullen schrijven.

Klik hier om naar de overige foto's te gaan.

We hebben trouwens ons reisplan een beetje aangepast. In plaats van eerst naar Phuket te vliegen en naar Khoa Lak te gaan, doen we eerst Bangkok en gaan we naar het eilandje Koh Tao.

Kathmandu en Chitwan

Laten we beginnen met jullie te bedanken voor de leuke berichten en reactie op onze log! Erg leuk om tijdens onze reis ook van thuis te horen! Hier onze eerste verhaal van Nepal.

Kathmandu

Na een enerverende busreis, aangekomen in de drukke en chaotische hoofdstad van Nepal, Kathmandu. De vele kleine straatjes zijn veel te druk! Het is er vol met mensen, riksja's en overal, maar dan ook overal, rijden taxi's! Deze zijn overigens geweldig. Het zijn allemaal kleine Suzuki Swifts en het is gewoon al een ervaring om hiermee een ritje te maken.

De eerste kennismaking met de Nepalse bevolking is erg goed. 'Namaste' is het woord om elkaar te begroeten en wordt echt door iedereen gebruikt. Verder zijn ze erg behulpzaam. Vaak denken we dat iemand iets van ons wil nadat hij/zij ons geholpen heeft, maar dat is eigenlijk nooit het geval, ze zijn gewoon oprecht aardig en beleeft.

In Kathmandu hebben we afscheid moeten nemen van onze Tibet-groep. Na een erg gezellig etenje e-mail adressen uitgewisseld en nu al blijkt dat we nog wel contact houden (en inmiddels elkaar ook weer op een andere plek tegen komen).

In Kathmandu zijn we lekker bijgekomen van de toch wel zware en heftige reis door Tibet. We hadden een lekker rustig hostel en hebben gewoon rustig aan gedaan. Lekker door de drukke straten gelopen en een beetje geshopt. Bezienswaardheden die we wel bezocht hebben zijn:

  • Pashupatinath --> Hindoeistische tempel langs een rivier waar ze crematies uitvoeren (wat je dus live kan aanschouwen)
  • Kopan Monostery --> Geweldige, rustige boeddistische klooster waar we lang met een monnik hebben staan praten en daar ook een donatie gedaan hebben
  • Bodnath --> Grootste Boeddistische Stoepa in Nepal waar je (uiteraard rechtsom) heerlijk omheen kan wandelen en de bevolking weer eens goed kan bekijken

Na vier dagen vertrokken we vroeg met een georganiseerde reis naar het Chitwan National Park.

Chitwan National Park

In onze trip zat 'transportation' naar het busstation, uiteraard niet wetende dat dat een ochtendwandeling achter een Nepalees mannetje aan was.. Hierna mochten we plaatsnemen in een crappy (zeer slechte) bus die ons in 7 uur naar Chitwan bracht,
Omdat het een georganiseerde reis was, is het gevoel toch heel anders dan dat we zelf reizen. Je wordt geleeft en moet volgens schema eten en slapen... niet helemaal ons ding, maar we hebben toch een aantal leuke ervaringen opgedaan --> kanovaren langs krokodillen, olifanten wassen, olifantentocht en neushoorns gespot.

Gelukkig hadden we ook Marja en Jayke bij ons tijdens de wilde avonturen in en om het park en konden we gezellig een biertje drinken en eindelijk weer eens Nederlands praten.

Klik hier om naar de overige foto's te gaan.

Over de Himalaya naar Nepal

Weg uit de grootste stad van Tibet (Lhasa) geeft weer een ander beeld van Tibet. Onderweg zie je vele pelgrims, kleine dorpen tussen de hoge bergen, turquois gekleurde meren, uitzichten op de witte bergtoppen, en nog veel meer moois.

In 6 dagen gingen wij naar Nepal, wetende dat de omstandigheden steeds zwaarder zouden worden. Met een nog zieke Sarah, niet een heel goed vooruitzicht maar onder andere door de zorg van onze medereizigers hadden we toch ook de hoop dat het voor de grote dag weer goed moest komen.

De grote dag was de dag dat we naar het Mount Everest Basecamp zouden gaan. De voormalige verzamelplek van bergbeklimmers om te aclimatiseren, voordat ze de hoogste berg van de wereld zouden beklimmen!

Maar eerst geslapen in verschillende kleine bergdorpjes. Het programma was goed in elkaar gezet. Meestal niet al te vroeg op en dan 's ochtends naar een bezienswaardigheid in de buurt, om dan 's middag weer een stuk te rijden naar de volgende plek. Bezienswaardigheden waren trouwens voornamelijk boeddhistische kloosters en tempels, wat eerlijk gezegt door de hele groep als 'een beetje teveel' werd ervaren.

Na 4 dagen, net over een bergpas van boven de 5000 meter zagen we de Mount Everest dan ineens. Toch een soort kippevel gevoel. Na wat mooie foto's reden we door naar de plek vlakbij het Basecamp waar we gingen slapen. Een wandeling gemaakt naar het hoogste punt van onze reis en weer terug naar ons primitieve hotel.

Er was geen verwarming in het hotel en 's nachts vriest het behoorlijk op deze hoogte. De locale bevolking maakt daar in een gezamelijke ruimte thee opgestookt door gedroogde Yak-poep (dat stinkt dus!). Met de groep potje poker gespeeld en daarna met 4 dekens in bed gekropen. Dit was een lange nacht door de kou, weinig adem en hoofdpijn door het zuurstofgebrek.

Laatste nacht was vlakbij de Nepalse grens. Nepal in was geen probleem, maar China uit duurde wat langer. Letterlijk elke tas wordt geopent en onderzocht en boeken worden ingekeken... of we geen foto van de Dalai Lama of Tibetaanse vlaggen erin hadden staan.

Eenmaal over de grens stapte we in een gezamelijk grote bus. We moesten 5 uur reizen naar Katmandu (hoofdstad van Nepal). Wat vooraf een lange saaie rit moest worden, is achteraf de rit van ons leven geworden.

Derek (reisgenoot) maakte een geintje over de Nepalese bevolking, die het heel normaal vinden om in plaats van in, op de bus te zitten. 2 minuten later zaten wij dus ook op de bus. Niet helemaal zonder gevaar op grint weggetjes, maar wat een geweldige uitzichten in het groene Nepal en wat leuk om naar iedereen te zwaaien die het maar wat vreemd vinden om blanken op de bus te zien zitten.

Op een of andere manier voelde het groene Nepal als een verademing na het hoogliggende grijs/bruine Tibet. Na 5 uur waren we in Kathamandu, even lekker bijkomen!

Klik hier om naar de foto's te gaan!

Lhasa en de treinreis er naartoe

Lhasa, de hoofdstad van Tibet, onze eerste kennismaking met de Tibetanen. Wat zijn ze anders dan de Chinezen, karakteristieke gezichten met mooie rode wangen, altijd aan het lachen en erg vriendelijk.

Maar eerst even terug naar de treinreis. 48 uur van Beijing naar Lhasa is tussen de echte Chinezen en op houten planken van 50 cm breed, is toch wel erg lang, maar alles bij elkaar een mooie ervaring! De gorgelende geluiden, vieze wc's en het ranzige eten zijn dingen die je in de loop van de tijd vergeet. De mooie dingen, met name de uitzichten, blijven veel langer hangen.

Eenmaal aangekomen in Lhasa werden we prima opgevangen door onze reisorganisatie. Lhasa ligt op 3700 meter hoogte en wordt ook wel het dak van de wereld genoemd. Dit merkte wij overigens direct. Er zit veel minder zuurstof in de lucht en je bent dus veel eerder buiten adem (Fred, we begrijpen nu hoe jij je soms voelt).

Onze 4 dagen in Lhasa waren dus adembenemend. Lhasa is een geweldige stad, omringt door hoge bergen. We hebben een aantal kloosters en tempels bezocht en veel te horen gekregen over het Boeddhisme. Een indrukwekkend geloof, zeker als je ervaart hoe de lokale bevolking hiermee omgaat. Zo zijn er pelgrims die maanden lopend en biddend onderweg zijn naar de Jokhang tempel in het centrum en is iedereen constant offers aan het brengen om in hun volgende leven als beter mens te reincarneren.

Sarah is helaas wel een aantal dagen ziek geweest (iets verkeerd gegeten en mogelijk door de hoogte), maar we hebben genoeg tijd gehad om de lokale markt in vele kleine straatjes te verkennen.

Na 4 dagen Lhasa zijn we in een Landcruiser gestapt en is de reis naar Nepal, over de Himalaya en langs het Mount Everest Basecamp, van start gegaan.



Klik hier om naar de overige foto's te gaan.

Beijing

Chinezen zijn werkelijk ongelofelijk. Alle vooroordelen en verhalen zijn gewoon waar. Ze gorgelen de hele dag door, spugen overal op de grond, boeren in het openbaar en knippen teennagels waar je bij bent.
Maar goed dat zijn dan dingen die je kan verwachten. Dingen die wij niet hadden verwacht en wel hebben ervaren is dat kinderen buiten op straat mogen plassen, dat ze hier zelfs speciale broeken voor hebben, dat ze bellen middenin een theatervoorstelling en vlak voor tijd wegrennen, omdat ze anders in de rij naar buiten moeten staan, dat ze overal slapen! en dat ze vanaf een uurje of 6 's ochtends op allerlei vlakken helemaal los gaan in de parken (fitness in speeltuinen, lekker voluit schreeuwen en flink met je armen zwaaien zijn hier de normaalste dingen).

Het hostel waar we logeerde was prima. Kamer stelde niet veel voor, maar het eten was goed en de sfeer prima. Het is erg leuk om binnen korte tijd mede reizigers te leren kennen en met elkaar van gedachten te wisselen over te bezoeken landen in de wereld.

Qua bezichtingen hebben we gezien wat we wilden. We zijn naar verboden stad geweest, hebben parken bezocht, hebben de Chineze muur bewandeld, zijn in het olymipisch stadion geweest en hebben door de traditionele hutongs geslenterd.
Verder lekker veel met de erg gangbare metro rondgereist en gewoon gelopen door de vele leuke staten die Beijing rijk is.

Tot slot kunnen we trots zijn op onszelf. De 3 doelen zijn alle behaald. Sarah heeft meegedaan met Tai Chi, Erwin heeft de Hanedans gedaan op de muur en we hebben Peking-eend gegeten! <<zie de foto's voor het bewijs>>

Volgende stap is Tibet en de rondreis door de Himalaya. We kunnen al verklappen dat we de trein hebben gehaald, dat onze bedden zeer hard waren en dat 48 uur wel erg lang duurde als je opgesloten zit in een trein vol chinezen zoals we ze eerder omschreven hebben, maar daarover binnenkort meer!

Klik hier om naar de foto's van ons bezoek aan Beijing te gaan.

Vlucht + Beijing

Na slechts 8 en een half uur vliegen, waren we er al!

Eerst nog 's ochtends de ouders van Erwin weggebracht, die zitten inmiddels in Johannesburg (Zuid Afrika). Erg lastig om van onze ouders drie maanden zo ver weg van te zijn. Maar goed, met skype ben je dichterbij dan je denkt.


Els, Jakab, Cindy en Harm hebben ons nog uitgezwaaid, maar voor we het wisten was de reis dus al voorbij. Eenmaal op het vliegveld aangekomen, taxi gepakt naar ons hostel gereden. Slecht 8x bijna een botsing, maar we hebben het overleeft.

Hostel viel wat tegen. Serieus een hok zonder ramen met een bed erin... maar na ff in te komen (wat verwacht je nou voor 9 euro per nacht!), hebben we niets te klagen. Vandaag, zonder nachtrust en dus met jetlack, een lange wandeling door de stad gemaakt. Erg bijzonder!

Vorige week was er een groots feest in de stad vanwege het 60 jarige jubileum van het communisme in het land, maar het is nog niet voorbij. Veel versieringen, pleinen vol met soort van praalwagens (heerlijk carnaval gevoel) maar bovenal veel heel veel mensen!

We krijgen veel aanspraak van zogenaamde studenten in de stad, die je gratis willen meenemen naar hun tentoonstelling in het art centre. Ze komen zeer overtuigend over, maar gelukkig is Sarah in het hostel nog naar de WC geweest, want daar hangen posters dat je voor die knapen moet oppassen, het kan je in ieder geval veel geld kosten als je van hun 'liefdanigheid' gebruik maakt...

Het is nu 5 uur 's middags, Saar ligt lekker te slapen en ik denk dat ik dat ook maar even doe.

Jullie horen snel van ons!

Welkom op ons reislog!

Zoals aangegeven hebben we voorafgaande aan de lijst een soort van 'voorbereidings'-pagina's gemaakt. Hierin een korte omschrijving wat we willen gaan doen en wat grappige doelen die wij onze stellen per locatie.

Klik op de volgende locaties om naar de voorbereidingspagina's te gaan:

Schoom niet om te reageren op de voorbereidingspagina's! Alle tips en ervaringen zullen wij meenemen bij het maken van de keuzes in onze reis.

Ben je nog benieuwd naar de route die wij in ons hoofd hebben klik dan hier.

Veel leesplezier en tot snel!!